PraktijkWerkplaats voor Sjamanisme was in 1996 een initiatief van Inuksuk Willem Deetman (1954). Willem is na een carričre als dakloze, politiek activist en kok sinds de vroege jaren 1990 op onderzoek gegaan naar de zin (en onzin) van prehistorische (sjamaanse) technieken op het gebied van (geestelijk) welbevinden en gezondheid, genezing en herstel van natuurlijk evenwicht, in de mens en daarbuiten.
Willems eerste kennismaking met sjamanen en sjamanisme was in 1991, op De Elfenbank, Centrum voor Sjamanisme, waar hij het sjamanistisch leerjaar en andere trainingen in sjamaanse technieken volgde. Daarna bekwaamde hij zich verder in werken met klank en zang, trance, ritueel en de zweethut.
Veel kennis over de methoden en technieken van sjamanen werden hem aangereikt door traditioneel opgeleide medicijnmensen en helers uit vele windstreken. Hij kreeg les van vertegenwoordigers uit sjamaanse tradities van Noord- en Zuid-Amerika, Midden- en Oost-Azië, West-Afrika, Noord-Europa, Australië en Groenland; met een aantal van hen werkte hij regelmatig samen bij de uitvoering van ceremonies en rituelen. In 2008 en 2009 nam hij deel aan de voorbereiding en uitvoering van de Vuur en IJs Ceremonies op Groenland.                                    lees verder
 
  Naast het sjamaanse werk in strikte zin heeft Willem zich in de praktijk geschoold in het tot eindproduct verwerken en bewerken van ruwe natuurlijke grondstoffen (steen, hout, bot, huid, veren, haar en andere vezels), met eenvoudig handgereedschap en zonder motorkracht. Meer informatie vind je op de pagina's van Muren van Vilt en Trombouw of via de startpagina van Ambacht.  
  Sinds 2017 zijn PraktijkWerkplaats voor Sjamanisme en Academia Šamanica samengegaan in PraktijkWerkplaats.nl. De georganiseerde trainingen, workshops en andere evenementen voor groepen kwamen daarbij te vervallen. Vanaf 2018 zijn we alleen nog beschikbaar voor individuele begeleiding en advies, of op aanvraag. Als je daar belangstelling voor hebt, neem dan contact op via het contactformulier of per e-mail naar contact@praktijkwerkplaats.nl  
 
Sinds 2017 werkt Willem aan een boek over beschaving, een zeer veelomvattend begrip waar dan ook veel over te vertellen valt. De ruwe teksten (hoofdstukken) worden op onregelmatige momenten gepubliceerd op het weblog De Beschaver, Menselijk Leven en de Kunst van Evenwicht, waar je kunt meelezen en (inhoudelijk) reageren. Het icoon in de surfkolom links leidt je naar het weblog zelf.
naar boven

sitebouw: Inuksuk 2018  -  sustainably hosted by STRATO