een project van PraktijkWerkplaats

Zie ook: In Petto:

In de wintermaanden programmeren we geen activiteiten rond Muren van Vilt. In het voorjaar en de zomer van 2019 zijn we weer terug.

Zie ook:
Het startpunt van Muren van Vilt lag in 2006, toen tentenbouwer Nooitmeerhaast ons uitdaagde om klimaatbestendige muren en daken voor een Nederlandse yurt te ontwikkelen. Zo'n yurt is een variant op de traditionele nomadentent van MongoliŽ en Zuid-SiberiŽ. De gebruikelijke viltbedekking van deze Aziatische steppentent wordt in het Nederlandse zeeklimaat snel door mot, rot en schimmel aangetast. Dat probleem hebben we kunnen oplossen door alleen wol van inheems Nederlandse, dus regen- en winterbestendige schapenrassen te gebruiken: langharige Heideschapen (Drents en Kempisch, Schoonebeeker, Mergelland), met Blauwe Texelaar en Zwartbles voor extra kleur en betere hechting. De wol van inheemse heideschapen bevat van nature veel wolvet, wat haar extra vochtwerend en schimmelbestendig maakt.

Haflinger Ailo, Muren van Vilt 2009

Het vilten van grote oppervlakken, soms wel 15 m2 of meer en enkele centimeters dik, wordt in MongoliŽ en KirgiziŽ doorgaans met paardenkracht verricht. Eerst wordt het kleed uit stroken van uitgeplozen en gekaarde wol opgebouwd, daarna natgemaakt en om een paal gerold en tenslotte door een paard over de hobbelige steppe voortgesleept, vele uren lang. In het proefproject Muren van Vilt hebben we deze methode in de praktijk getest en aangepast aan de specifieke omstandigheden van de Lage Landen: andere inheemse wol, ander terrein en andere klimaateisen.
Inmiddels hebben we het maken van dit paardenvilt zodanig onder de knie dat we de techniek ook met anderen kunnen delen. Je moet dan wel je eigen kleden of yurtmuren willen maken, en liefst ook zelf voor een menner met paard zorgen. Belangstelling? Laat het ons weten via het contactformulier van PraktijkWerkplaats. Kijk op de pagina groot vilt voor de mogelijkheden.

Clydesdale Tooske, Muren van Vilt 2010

Omdat wij de verspreiding van kennis belangrijker vinden dan het zelf draaien van productie, willen we graag in contact komen met belangstellende yurtbewoners, schapenhoeders en schepers, paardenmensen, grondbezitters en terreinbeheerders en alle andere mensen die dit ambacht willen leren, materiaal en/of faciliteiten ter beschikking willen stellen, of die iets anders voor ons kunnen betekenen. Mocht dat zo zijn, laat het ons dan alsjeblieft weten: per e-mail naar murenvanvilt@praktijkwerkplaats.nl

Elke Muur van Vilt  is uniek: afmetingen, dikte en decoratie worden aangepast aan het gebruiksdoel: vloerkleed, wandtapijt of tentmuur. De kleden worden volledig met de hand opgebouwd, en bij oppervlakken boven de 6 m2 met paardenkracht gerold. Door het gebruik van speciale viltzeep blijft een deel van het wolvet in de wolvezels achter, zodat de kleden ook buiten gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld als goed isolerend en toch ademend dekkleed voor een zweethut. Kijk op de pagina groot vilt voor meer informatie.

 

De langharige wol van Nederlandse heideschapen is niet gemakkelijk te vervilten, maar geeft wel een oersterk eindproduct met een ruige, natuurlijke uitstraling. Wij gebruiken deze wol allang niet meer alleen voor Muren van Vilt, maar ook voor trommelstokken en -tassen, opbergfoudralen voor krachtvoorwerpen en stenen, je telefoon of laptop, of voor (delen van) sjamaankostuums. Zelf maken is, net als breien, veel werk maar niet moeilijk; we leren het je graag. Kijk op de pagina klein vilt voor de mogelijkheden.

sitebouw: Inuksuk 2018  -  sustainably hosted by STRATO