PraktijkWerkplaats.nl

 

trombouw

 

 

Bouw je eigen sjamaantrommel

 

met uitsluitend natuurlijke materialen

vrijwel zonder machines

onder deskundige begeleiding

met garantie

 

Hoe?

 

Je bouwt je eigen trommel uit traditioneel voorbewerkte natuurlijke materialen: gewaterd, aan de lucht gedroogd hout en een rauwe, gezouten huid. Voor het hout kun je kiezen uit tal van inheemse boomsoorten, de leverancier kan je vaak precies vertellen waar de boom van je keuze bij leven heeft gestaan. Indien nodig is de boom gewaterd  (noten- en vruchthout), de oorspronkelijke stam is eenmaal machinaal gezaagd (door-en-door), waarna de planken middels de lattenmethode in open kapschuren gedroogd zijn; daarmee zijn werken en kromtrekken geminimaliseerd. Je koopt het hout per plank; als je voor een dikke, dure boom kiest ben je maximaal € 50,= kwijt en kun je meer dan een grote trommel bouwen. Kies je voor een dunnere dan heb je voor hooguit € 25,= de plank die je nodig hebt.

 

Voor de huid en de bespanning kun je kiezen uit een aantal (half-)wilde en gedomesticeerde dieren: hert, zwijn, rendier, rund (Schotse hooglander), paard, geit en soms meer; vers gevild en gezouten of gedroogd. Prijzen vanaf € 40,= (geit of kalf incl. bespanning), tussen € 65,= en € 85,= (herten en rendieren) en vanaf € 130,= (paard, rund; genoeg voor 2 à 3 middelgrote trommels, of één hele grote).

 

 

In principe heb je voor de bouw van je trom geen bijzondere vaardigheden of hulpmiddelen nodig. De ketel (frame met handvat) wordt opgebouwd uit gezaagde losse delen, in elkaar gelijmd en daarna in de gewenste vorm afgewerkt. Je kunt een hoekige, ronde of ovale trom bouwen, van een formaat dat het beste bij jou past. Zodoende kun je je eigen wensen, kracht en persoonlijkheid van meet af aan op elkaar afstemmen en in je trom leggen, waarmee het in alle opzichten een persoonlijk instrument wordt.

 

 

 

 

Waar?

 

Als het beeld van je trommel helder is en je keuzes definitief zijn gaan we op zoek naar de benodigde bouwstenen: een plank van het gewenste hout en een vel van het gekozen dier. Bij onze vaste leveranciers (in Fryslân) kun je je plank zelf uitzoeken. De huid van je keuze moet over het algemeen besteld worden; de levertijden kunnen lang zijn maar de ervaring leert dat het juiste vel er is als je het nodig hebt.

 

PraktijkWerkplaats kan je van begin tot einde begeleiden als je op deze manier je eigen sjamaantrom wilt bouwen. Met de (on)mogelijkheden van je wensenlijstje als uitgangspunt gaan we aan de slag. Je krijgt tips en aanwijzingen over hoe je het best (handigst, veiligst, stevigst) te werk kunt gaan, waar je op moet letten, wat je beter niet kunt doen (of willen). Mensen met twee linkerhanden kunnen we leren zagen en raspen, ook kunnen we het zware schaaf- en zaagwerk met professionele machines uitvoeren. In de Stadswerkplaats in Groningen (www.stadswerkplaats.nl) huren we dan machinetijd (max. € 17,50 per dagdeel), met een opslag van € 15 per werkuur (minimaal twee uur). Je staat zelf met je neus op het werk, zodat je bij elke stap precies kunt aangeven hoe je het hebben wilt. Na het zagen kun je ook met twee linkerhanden thuis verder: handvat passend afwerken, alles tot een tromketel in elkaar lijmen en afwerken, raspen en schuren. Nodig: lijm (de beste kost € 20), een of (liever) twee spanbanden, een houtrasp en schuurlinnen (bij elkaar zo'n € 30 bij de bouwmarkt). De olie waarmee je het hout ten slotte behandelt om het waterbestendig en houtworm-onvriendelijk te maken, een 100% plantaardig mengsel, krijg je van ons.

 

Als je frame af is ga je de huid spoelen, in de rivier of in de badkuip, en kom je naar Assen om hem verder schoon te maken, snoeren te knippen, de rand in te rijgen, en hem tenslotte om je trommel te spannen. Dat is veel werk (reken op een hele dag), maar je kunt dan wel ’s avonds naar huis met een trommel die geen geheimen meer voor je heeft. Hij is nu bijna klaar, althans, het meeste werk is verricht. Na het drogen, een dag of vier voor een klein trommeltje tot soms wel twee weken voor een hele grote, hoef je alleen nog het haar te knippen of scheren, en een stok te maken om je trom te kunnen slaan. In sommige vellen (bv. rendier en ree) zit na droging nog zoveel rek dat je het wellicht moet naspannen, maar dat kun je dan heel goed zelf. Net als het inwijden, als je trom tenslotte helemaal naar wens is. Al gaan we in dat geval natuurlijk graag met je mee...

 

De opspandag in Assen kost € 100 voor de begeleiding, tot je klaar bent is er steeds iemand beschikbaar voor assistentie en hulp bij het oplossen van de moeilijkheden die je onderweg kunt tegenkomen. Je leert dan ook hoe je de nog jeugdige trom verder moet laten opgroeien naar zijn definitieve vorm (en kracht). Je moet het vel na verloop van tijd vrijwel zeker weer naspannen; het ‘zetten’ kan bij grote trommels wel een jaar duren. Onderhoud, aanpassingen en eventuele reparaties kun je doorgaans zelf verrichten, voor jou heeft de trom nu geen geheimen of onbekende beperkingen meer. Overigens heb je garantie: je mag altijd terugkomen voor advies en hulp als je er zelf niet uitkomt (bij de prijs inbegrepen).

 

 

 

 

 

 

Aanmelding en betaling?

Aanmelding kan per e-mail. Tijdens het bouwproces betaal je bij aflevering voor je hout en het vel, en vergoed je de bijkomende kosten (reiskosten, werkplaatshuur, zaagloon e.d.) contant en ter plaatse. Je krijgt geen bonnetjes, als je die toch wilt worden alle bovenvermelde prijzen verhoogd met 21% BTW, net als wanneer je erop staat per bank (vooruit) te betalen.

 

 

 

contact@praktijkwerkplaats.nl

www.praktijkwerkplaats.nl

0641 083 741

 

naar boven

 

dit venster sluiten