Tocht van de Stilte

   
Tocht van de Stilte is een meerdaagse wandeltocht (max. 45 km) in de geest van een traditionele medicijnwandeling of walkabout. Deze rituele trektocht voert je mee in de stilte en het samenzijn met Moeder Natuur: je bent alleen voor haar bereikbaar. Veel sjamaanse culturen kennen zulke wandelingen in eenzaamheid, vaak als onderdeel van de vaste initiatierituelen.    
Echte wildernis is weliswaar goeddeels uit Nederland verdwenen, maar in de aaneengesloten natuurgebieden van Midden Drenthe (Het Groote Zand van Het Drentse Lanschap en de boswachterijen Hooghalen, Grolloo en Schoonloo van Staatsbosbeheer) kom je sinds kort weer aardig in de buurt. Sinds de laatste eeuwwisseling worden de boswachterijen, in de jaren 1930 aangeplant en sindsdien geŰxploiteerd als productiebossen (houtakkers), weer stukje bij beetje teruggegeven aan de natuur. Zo ontstaat een (voor Nederland) bijna ongekend gevarieerd terrein van zo'n 5000 hectare waarin de elementen en de levende natuur vrij spel hebben.    
 
In dit gebied bevinden zich ook het terrein van voormalig Kamp Westerbork (het latere woonoord Schattenberg voor Ambonese KNIL-militairen en hun families), en de antennes van de Radiosterrenwacht Westerbork. Om de metingen van de sterrenwacht niet te verstoren, is het gebruik van verbrandingsmotoren en mobiele telefoons in het grootste deel van dit natuurgebied niet toegestaan, wat aanzienlijk bijdraagt aan de natuurlijke stilte die je hier omringt.    
lees verder...

Oude grenssteen in de boswachterij Hooghalen.

Elper meer of Zwattewater, pingoru´ne in de Boswachterij Schoonloo. Bronnen van de Drentse Aa in de boswachterij Grolloo.

naar boven

 

Satellietbeeld (Google Earth) van Het Groote Zand en de boswachterijen Hooghalen, Grolloo en Schoonloo. Klik hier voor hogere resolutie.

De Tocht van de Stilte kan plaatsvinden tussen 30 maart en 15 oktober; je bepaalt zelf hoe lang je erover wilt doen. Als startpunt kun je kiezen voor Camping Tikvah aan de zuidelijke zoom van Het Groote Zand, of een huisje huren bij het Roompot Recreatiepark op landgoed Het Grote Zand.

Op de derde dag loop je vanaf het Blankeveen in zuidoostelijke richting langs de Ieberenplas en het Uteringskamp naar de werkschuren van Staatsbosbeheer. Daar steek je de weg over naar de boswachterij Schoonloo en volg je het pad rond het Zwattewater. Voorbij het beekdal en het Heerenveldje loop je door in zuidelijke richting, tot je bij De Tweelingen opnieuw in dicht bos een plekje voor de nacht kunt zoeken.

Op de vierde dag kun je verder zuidwaarts lopen naar De Kiel, waar het bos overgaat in akkerland. Je kunt ook teruglopen naar het Uteringskamp en de Elperstraat; op beide locaties zijn haltes van een bus naar Assen, daar kun je overstappen op een bus naar Hooghalen.

Op de eerste dag maak je een rondwandeling over Het Groote zand, en steek je iets ten oosten van Dianaheide de weg over naar de boswachterij Hooghalen. Via het heideveld met vennen aan de noordkant loop je naar de Schattenberg en kom je uit bij de grafheuvel ten oosten van voormalig Kamp Westerbork. Dit is een dicht bebost terrein waar je een plekje zoekt om de nacht door te brengen.
Op de tweede dag loop je vanaf de Schattenberg in noordoostelijk richting naar de Grollooerwal, en daarna oostwaarts langs de brongebieden van de Drentse Aa. Voorbij de Halkenbroeken buig je af naar het zuiden en bij de uitkijktoren loop je naar het oosten in de richting Blankeveen. Daar vind je weer dicht bos voor de volgende overnachtingsplek. Je kunt natuurlijk ook het hele stuk naar je startpunt terugwandelen, de boswachterijen zijn groot genoeg om andere routes te kiezen dan je op de heenweg volgde. Laat ons wel van tevoren weten wat je plannen zijn, zodat wij contact kunnen opnemen met Staatsbosbeheer. Zonder hun toestemming wordt je na zonsondergang uit het bos verwijderd en kun je een flinke boete krijgen. De pakkans is hoog.

sitebouw: Inuksuk 2018  -  sustainably hosted by STRATO